DigiChambers

De snelste en veiligste manier om uw Certificaat van Oorsprong aan te vragen

D Soft ontwikkelde voor Belgian Chambers het DigiChambers platform.

Het doel van dit project was het ontwikkelen van een toepassing voor het online aanvragen en uitreiken van het niet-preferentiële oorsprongscertificaat. Dankzij DigiChambers kunnen bedrijven hun certificaten van oorsprong zodoende op afstand bestellen. Een bedrijf dient zich op het platform te registreren evenals de algemene voorwaarden in te vullen. Na goedkeuring van de registratie kan het bedrijf zijn certificaataanvragen online indienen. Een medewerker van de Kamer van Koophandel zal deze goed- (of af-)keuren. De DigiChambers applicatie is gebaseerd op iSigner.

De eerste versie dateert van 2009. Doordat voortdurend nieuwe functionaliteiten ingebouwd werden en door verregaande integratie met de ERP-systemen van de bedrijven slaagt DigiChambers er steeds in om toonaangevend te blijven. Een bestaande applicatie kan echter niet oneindig aangepast worden. Daarom besloot men om DigiChambers grondig aan te pakken en werd er opnieuw beroep gedaan op D Soft om ook deze versie te ontwikkelen.

"De nieuwe versie van DigiChambers is intuïtiever en bovendien gebruiksvriendelijker," zegt Christophe Coulie van de Federatie die het hele ontwikkelingstraject van nabij opvolgde. "Door een goede API willen we de communicatie met de systemen van onze klanten nog makkelijker maken. En verder hebben we DigiChambers zo geconcipieerd dat nieuwe technologieën zoals blockchain kunnen worden geïntegreerd."

Hoe werkt DigiChambers?

Om goederen naar een vreemd land uit te voeren moet de exporteur beschikken over een Certificaat van Oorsprong. De Kamer van Koophandel geeft deze uit. Met de DigiChambers toepassing kan je online een formulier invullen met informatie over de verzender, ontvanger, land van oorsprong, de goederen, enz. Wanneer je de CO-aanvraag ingevuld hebt onderteken en verstuur je het naar de Kamer van Koophandel ter goedkeuring. Wanneer de kamermedewerker de aanvraag vervolgens goedkeurt en terugstuurt kan je het afdrukken en samen met de goederen verzenden.

Doelstellingen

  • Volledige controle van het proces van begin tot eind, namelijk vanaf de registratie tot aan de aflevering van het Certificaat van Oorsprong.
  • Bescherming tegen fraude en manipulatie van de configuratie en/of de gegevens van de cliënt.
  • Benadrukking van de inhoudscontrole door de Kamer.